Cierpa B.V.

Download
17 maart 2021 - geschreven door Cierpa B.V.
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Download

OEE meten met kruisjeskaart

– met download!

Aan de basis van OEE meten staat de kruisjeskaart. Maar hoe vul je hem in en wat vertelt de kruisjeskaart vervolgens? Ga direct aan de slag met de Cierpa kruisjeskaart!

Wat is OEE precies?

OEE (Overall Equipment Effectiveness) laat u zien hoe efficiënt u uw productiemiddelen gebruikt. Met OEE krijgt u antwoord op vragen als: Hoe vaak staat een machine stil en waarom? Hoeveel procent van de maximale snelheid van de machine draait u eigenlijk? En als u draait op topsnelheid, produceert u dan veel uitval? De kracht van OEE is om de belangrijkste verspillingen duidelijk naar boven te halen en de kruisjeskaart helpt u hierbij.

Wat meet OEE?

OEE meet de verschillen tussen de ideale productie en de werkelijke productie. Als een productielijn 24 uur per dag draait, op de hoogste snelheid produceert en perfecte kwaliteit aflevert, dan weet u wat de ideale productie van een lijn is. Maar wat is de werkelijke productie en wat veroorzaakt de verschillen? Dat kunt u ontdekken met OEE.

OEE-registratie

Registratie van de OEE kan op verschillende manieren: handmatig, semi-geautomatiseerd of volledig geautomatiseerd. Handmatig werkt men met een papieren kruisjeskaart. Semi-geautomatiseerd is een online in te vullen kruisjeskaart. Geautomatiseerd houdt in volledig automatisch realtime meten. Met name de operators merken een groot verschil in de bewerkelijkheid van deze methodes, en degene die de kruisjeskaart invult in het systeem.

De papieren kruisjeskaart is weliswaar de meest arbeidsintensieve meetmethode, maar toch wordt deze methode vaak gebruikt. Het is laagdrempelig en vraagt geen kosteninvestering. Vaak wordt deze methode gebruikt als instapmethode. Dat is ook een goede ontwikkeling, want op deze manier krijgt het team de OEE letterlijk in de vingers: een mooie opstap naar eventuele doorgroei naar geautomatiseerde OEE-registratie.

 

Hoe gebruikt u de OEE kruisjeskaart?

De OEE kruisjeskaart bevat alle gegevens van een dag of dienst, in tijdblokken. De operator kan op de kruisjeskaart alle gegevens van zijn shift invullen en zo inzicht krijgen in de OEE. Lees onze toelichting om de kruisjeskaart optimaal te gebruiken.

Te zien op de kruisjeskaart

3 tabs: 3 ploegendiensten 
5-minuten-blokken: wanneer was de machine in productie en wanneer stond hij stil – en waarom? Indien gewenst kunt u de tijdvakken aanpassen
productieorders: ordercode van de productie 
stilstandcodes: code voor stops langer dan 5 minuten 
korte stops: omschrijving van stops korter dan 5 minuten 
productietabel: overzichtstabel in het midden van de kruisjeskaart met overzicht van het dienstverloop van de machine

Invullen van de kruisjeskaart

1. Vul altijd eerst de datum, naam van de operator en de machine in. 
2. Vul gedurende de dienst de kruisjeskaart in. 
• In de groene balk een kruisje als de machine draait, met daaronder het ordernummer. Bij langdurig draaien van de machine voldoet een groter kruis of een streep over de betreffende periode. 
• In de oranje balk een kruisje als de machine langer dan 5 minuten stilstaat, met daarbij de stilstandcode. 
• Korte stops (korter dan 5 minuten) kunnen omschreven worden in de kolom rechtsonder en vervolgens geturfd worden. 
3. Vul aan het einde van de order of dienst de productietabel in. Ingevuld wordt order, soort product, aantal geproduceerd, aantal goed en aantal afgekeurd, draaisnelheid (takts/u). De opmerkingenvelden zijn essentieel om in te vullen: zo worden oorzaken en trends ontdekt!

Wat vertelt de kruisjeskaart?

De kruisjeskaart geeft een helder overzicht van het productieverloop binnen een bepaalde periode, zoals een shift van 8 uur. Van de productie, van de stilstand, van de kwaliteit, van de stops. Wanneer de cijfers van de werkelijke productietijd, werkelijke output en goede productie in percentages bekend zijn, kunt u de OEE berekenen (lees hiervoor onze blog Een goede OEE-berekening maken) en gaan verbeteren.

Meerdere kruisjeskaarten laten duidelijk trends en verspillingen zien wanneer deze worden geanalyseerd en uitgewerkt tot grafieken. De software van Cierpa OEE doet dit geheel automatisch voor u. 

 

Dennis Meder van Mission Foods vertelt in dit interview hoe het ontdekken van trends en elimineren van verspillingen heeft geleid van een OEE-verbetering van 65% naar maar liefst 78%. Indrukwekkend!

 

Werken met OEE-software

Wanneer u de gegevens uit de kruisjeskaart invult in OEE-software, zet de meet- en analysemodule alle data om in heldere verbeterinzichten. Zo ontdekt u de verspillingen achter uw productie. Cierpa OEE bundelt handmatige, digitale of real-time verzamelde gegevens en zet ze om in inzichten. En met die inzichten kunt u direct al 3-5% outputverbetering verwachten!

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.