Cemex - Vikan ® Distributor

Blog
21 maart 2023 - geschreven door Cemex - Vikan ® Distributor
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Blog

Meer kleur in de toekomst

Benieuwd hoe je jouw toekomst meer kleur geeft?

Kleurcodering krijgt een steeds bredere scope. Het kleurcoderingssysteem wordt niet langer alleen toegepast op reinigingsmiddelen, maar bijvoorbeeld  ook op schoonmaakmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen, pennen, sluitmateriaal en schoenen. Waar dit in Amerika en Engeland al langer gebruikelijk is, merkt David dat deze kleurrijke vlek zich ook langzaam over Nederland verspreidt. Bedrijven zetten kleurcodering steeds breder in met als doel om de risico’s op kruisbesmetting en de aanwezigheid van voedselvreemd materiaal nog meer te elimineren. Meer kleur in de toekomst dus. Waar liggen jouw kansen? 

Meer kleur in de toekomst

Kleurcodering in de praktijk 

Het belang van kleurcodering voor een veilige en hygiënische werkomgeving is algemeen geaccepteerd, maar de invulling (en uitvoering) hiervan verschilt sterk per bedrijf. David bezoekt dagelijks voedselproducenten en – verwerkers en merkt op dat bedrijven op geheel eigen wijze omgaan met kleurcodering. “Als bedrijf moet je er alles aan doen om de voedselveiligheid te garanderen, maar er zijn geen vaste richtlijnen voor hoe je dit aanpakt. Er bestaan dan ook geen wettelijke regels over de inzet van kleurcodering binnen je bedrijf. Vaak zijn bedrijven op de goede weg. Ik tref veel locaties aan waar je letterlijk van de grond kunt eten, maar ik zie ook regelmatig kansen voor verbetering.” 

Visual Management 

Als voorbeeld noemt David een wildgroei aan visualisaties en kleuren. “Dat zorgt voor verwarring bij de medewerkers. Daarbij kun je je ook afvragen welk beeld dit oproept bij de bezoekers. Kleurcodering werkt alleen als er sprake is van een overzichtelijke werkplek. Visueel Management en de 5S methode vormen het belangrijkste fundament voor een goed georganiseerde werkplek. Hiermee worden de processen binnen de organisatie voor iedereen zichtbaar en duidelijk. Men ziet in één oogopslag hoe het werk uitgevoerd moet worden, met welke middelen en eventuele afwijkingen worden direct zichtbaar. Visual Management vraagt om een breed gedragen strategie met heldere doelstellingen. Wij helpen bedrijven met een maatwerk advies en  voor de visuele middelen waaronder, schaduwborden, vloermarkering en signing werken we samen met een vaste partner. Met de juiste inzet ben je verzekerd van een hygiënische, veilige en representatieve werkplek.”


 

Meer kleur in de toekomst

Meer mogelijkheden 

Verder merkt David dat vooral Engeland en Amerika een stuk verder zijn op het gebied van kleurcodering. Het kleurcoderingssysteem wordt in die landen al veel breder toegepast. Hier liggen volgens David nog veel mooie kansen voor foodprofessionals. “Het kleurcoderingssysteem wordt steeds meer uitgebreid met nieuwe producten. Zo bestaat ons assortiment PBM’s, waaronder haarnetjes, schorten, handschoenen en overtrekken, uit steeds meer verschillende kleuren. Alleen al een andere kleur haarnetje geeft zoveel meer duidelijkheid en overzicht. Dat is key voor een optimale hygiëne.

Andere voorbeelden zijn gekleurde hangtags, tiewraps, zakkensluiters en onze Emma veiligheidsschoenen, verkrijgbaar met vijf verschillende kleuren zolen. Bedrijven weten doorgaans niet van het bestaan van deze producten af. Zo gebruiken de meeste foodbedrijven al jaren gekleurde tape voor het (her)sluiten van zakken, maar we hebben tegenwoordig ook speciale zakkensluiters in ons assortiment, verkrijgbaar in verschillende kleuren, afmetingen en uitvoeringen. De zakkensluiters zijn detecteerbaar, laten geen lijmresten achter en zijn uiterst gebruiksvriendelijk, doordat er bijvoorbeeld geen schaar benodigd is, wat overigens ook zorgt voor meer veiligheid. Een ander voordeel is natuurlijk dat je geen afval meer hebt.


De ontwikkelingen op het gebied van kleurcodering staan alles behalve stil en ik verwacht in de toekomst nog veel meer kleur op de werkvloer. Het is meestal geen rocket science, maar je moet maar net van het bestaan afweten.”

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.