Onprove B.V.

Blog
19 januari 2023 - geschreven door Onprove B.V.
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Blog

Vier tips om food-waste te reduceren

met behulp van software

Waste is een belangrijk onderwerp in foodproductie en dient om meerdere redenen zoveel mogelijk voorkomen te worden. Software speelt daar tegenwoordig een belangrijke rol bij. Onderstaand ziet u een viertal tips om waste te verminderen m.b.v. MES-software.

1. Borg de grondstof aanvoer en traceability

Er kan altijd wat misgaan bij de aanvoer van grondstoffen. Denk aan een kleine fout in de samenstelling of een besmetting van één van de ingrediënten. Als de fout ontdekt wordt, wil je het liefst zoveel mogelijk halffabricaat of eindproducten hergebruiken. Echter, zodra de fout niet precies te herleiden is, moet de hele batch vernietigd worden. En dat is heel erg duur en zonde.

Met een slim Track & Trace systeem wordt een misstand in de grondstof of productsamenstelling vlot opgespoord én kan er een correctiemaatregel volgen. Daarbij zorgt een sluitende verbruiksregistratie voor inzicht in de afvalstromen en ontdekt u afwijkingen in productieprocessen of recepturen. 

2. Borg de machine-instellingen

Worden uw productiemachines handmatig ingesteld? Een fout is dan snel gemaakt bij een productwissel. Dit leidt tot afkeur van producten en snelheidsverlies in het proces. Het klinkt als een open deur, maar machines correct instellen is cruciaal voor de kwaliteit en is de basis voor het verminderen van waste.

Met behulp van parametersturing worden de juiste parameters zonder uitzondering naar de onderliggende machines gestuurd, denk bijvoorbeeld aan robots, printers, verpakkingsmachines, en zelfs ovens. Door dit proces te digitaliseren wordt de foutkans op verkeerde instellingen geëlimineerd en wordt waste gereduceerd tot het absolute minimum. 

3. Real-time kwaliteit meten in de productie

In het productieproces zijn er zaken die constant in de gaten gehouden moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur van het product of de gaswaarde. Wijkt dit van de norm af? Dat kan betekenen dat het product niet meer voldoet aan de kwaliteitseis.

Omdat het niet mogelijk is om de hele dag met de neus boven op de productielijn te zitten, is het belangrijk dat de waarden in het proces automatisch en real-time gemeten worden én inzichtelijk worden. Op deze manier kan er direct bijgestuurd worden als de kwaliteit afwijkt van de norm en wordt de kwaliteit van het eindproduct geborgd. Zo kan uitval en de daarbij behorende kosten voorkomen worden. 

4. Gebruik de juiste labeling systematiek

Bij productielijnen worden vaak verschillende merken folie-, dozen- en pallet-printers gebruikt, die allemaal een eigen driver en design-software hebben. Als de aansturing en het design van de verschillende etiketten niet centraal gestuurd is kost dat veel tijd en dat kan het leiden tot een verkeerd etiket op de verpakking. En dat betekent correctiewerk of waste.

Hoe dit op te lossen? Gebruik een Printing & Labeling tool waarmee de etiket- en printeraansturing centraal geregeld is. Door de benodigde data uit de productieopdrachten te halen, kunnen veel fouten, rework en waste voorkomen worden. 

Vier tips om food-waste te reduceren

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.