Lean Portal.nl

Artikel
3 april 2023 - geschreven door Lean Portal.nl
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Artikel

Optimale processen met process mining

Process mining is een methode die wordt gebruikt om bedrijfsprocessen te analyseren en te verbeteren. Het doel van process mining is om inzicht te krijgen in hoe bedrijfsprocessen daadwerkelijk worden uitgevoerd, zodat verliezen zichtbaar zijn en verbeteringen kunnen worden voorgesteld.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Een voorbeeld van process mining in de industrie is een analyse van een productieproces met als doel verliezen bepalen. Een bedrijf dat bijvoorbeeld auto-onderdelen produceert, kan merken dat er te veel afval ontstaat in het productieproces of dat de productielijn te vaak stilstaat door storingen. Met behulp van process mining kan het productieproces in kaart gebracht worden waardoor duidelijk wordt waar de problemen zich voordoen. Het bedrijf kan bijvoorbeeld merken dat er te veel tijd wordt besteed aan bepaalde stappen in het proces, of dat er sprake is van onnodige verplaatsingen van onderdelen en materialen.

Er zijn verschillende tools beschikbaar voor process mining, zoals Celonis en Disco. Celonis is een cloud-based platform dat wordt gebruikt door grote organisaties om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren. De aanpak van Celonis is gebaseerd op een "Discovery, Enhancement, en Monitoring" benadering. In de Discovery fase worden de bedrijfsprocessen geanalyseerd en gedefinieerd om een volledig beeld te krijgen van de huidige situatie. In de Enhancement fase wordt gewerkt aan het optimaliseren van de bedrijfsprocessen door middel van aanbevelingen voor verbeteringen. En in de Monitoring fase worden de bedrijfsprocessen voortdurend gevolgd en bijgestuurd om de verbeteringen te handhaven en verdere optimalisatie te garanderen. Celonis stelt bedrijven in staat om data te verzamelen en te analyseren uit verschillende bronnen en systemen, waaronder ERP-systemen, CRM-systemen en IoT-sensoren. Hierdoor kunnen bedrijven een volledig beeld krijgen van hun bedrijfsprocessen en de prestaties verbeteren door inefficiënties en knelpunten op te sporen.

 

Optimale processen met process mining

Disco is een process mining tool die gebruik maakt van logbestanden om inzicht te geven in bedrijfsprocessen. De aanpak van Disco richt zich vooral op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor kleine en middelgrote bedrijven. Disco maakt gebruik van een grafische interface die de gebruiker stap voor stap door het proces leidt. De tool importeert automatisch logbestanden en geeft deze weer in overzichtelijke visualisaties zoals process maps en time-series charts. Hierdoor kan de gebruiker snel inzicht krijgen in het procesverloop en afwijkingen van de standaardprocedures identificeren.

Disco maakt gebruik van algoritmes om patronen te herkennen in de logbestanden. Hierdoor kan de tool automatisch inefficiënties en bottlenecks in het proces identificeren. Daarnaast biedt Disco ook de mogelijkheid om handmatig analyses uit te voeren en zelf queries en filters in te stellen om specifieke problemen op te sporen.

Een van de sterke punten van Disco is de toegankelijkheid voor gebruikers zonder technische achtergrond. De tool is ontworpen om zo gebruiksvriendelijk mogelijk te zijn, zonder afbreuk te doen aan de krachtige analyse-mogelijkheden. Dit maakt Disco een geschikte keuze voor kleinere bedrijven die geen uitgebreide IT-afdeling hebben en snel inzicht willen krijgen in hun bedrijfsprocessen.

Optimale processen met process mining

Wil je meer weten over process mining en hoe het jouw bedrijf kan helpen? Reageer dan op dit artikel.

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.