Visual Workplace B.V.

Artikel
27 januari 2021 - geschreven door Visual Workplace B.V.
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Artikel

Dagstarts

Visuele vergaderingen, staand aan een whiteboard

"Een vast moment op een dag waarop een team visueel overleg heeft over de voortgang van activiteiten rondom teamdoelen, vertaald vanuit organisatiedoelstellingen. Daarnaast biedt het overzicht en sturing op interne werkprocessen en brengt het een verbetercultuur tot stand."

Het opzetten van een Dagstart is geen ingewikkeld proces. Bepaal als facilitator vooraf, samen met je team, wat het moet opleveren, wie erbij aanwezig moeten zijn, welk proces moet worden gevolgd en welke spelregels gelden.

Dagstarts

STAP 1 - Doelen & Planning
Zonder doel geen focus en zonder focus geen succes. 

Vertaal organisatie brede doelstellingen naar concrete en behapbare team- en/of afdelingsdoelstellingen. Houd dit einddoel in zicht, dan houd je koers.

STAP 2 - Randvoorwaarden
Spel- en gedragsregels passend bij de interne cultuur.

Het opstellen van randvoorwaarden als spel- en gedragsregels lijkt snel overbodig, maar geven je als team duidelijkheid en handvatten voor sturing op het proces. Denk bijvoorbeeld aan; kom op tijd, geen telefoons, we blijven staan, max. 20 min. etc.

STAP 3 - Structuur
Een gecontroleerd overleg geeft een krachtige boost aan het begin van de dag.

In een beperkte tijd veel belangrijke onderwerpen bespreken is uiteraard een uitdaging. Een duidelijke agenda met structuur en persoonlijke pitches maken dat wel mogelijk.

STAP 4 - Het Dagstartbord
Een visuele tool ter ondersteuning van een efficiënte en overzichtelijke dagstart.

Starten met een bord is simpel. Tijdens het stappenplan ben je als het goed is al tot minimaal drie documenten gekomen. Zorg vooral dat het bord aansluit bij de structuur van de Dagstart. Bewaak dezelfde flow, zodat ook het bord houvast biedt aan de routine.

SUCCESFACTOREN

  1. Minimaal één ambassadeur binnen een afdeling
  2. Een energiek en open minded team
  3. Basis Lean kennis is handig
 
Galerij
 
Downloads

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.