UBrands

Artikel
8 juli 2024 - geschreven door UBrands
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Artikel

Serious Gaming: De Lean Game, echt iets voor jouw team!?

Je kent het wellicht wel. Je wilt met jouw team concreet met Lean aan de slag maar je team is nog maar amper bekend met Lean, laat staan dat reeds begrepen wordt wat je ermee in de eigen praktijk echt kunt doen. Het inzetten van de Lean Game heeft dan verschillende voordelen, vooral voor teams die aan de vooravond staan om concreet met Lean aan de slag te gaan. Hier zijn zestal redenen waarom de Lean Game zeer effectief is om in te zetten:

1. Praktisch leren: Spelers leren letterlijk door te doen. De Lean Game biedt een interactieve omgeving waar deelnemers Lean-principes kunnen toepassen in gesimuleerde situaties, waardoor ze de concepten beter begrijpen en onthouden.

2. Veilige omgeving voor fouten: In een spelomgeving kunnen deelnemers fouten maken zonder echte gevolgen. Dit bevordert experimenteren en leren, wat cruciaal is voor het begrijpen en verbeteren van Lean processen.

3. Teamwork en samenwerking: De Lean Game bevordert samenwerking en communicatie binnen teams. Door gezamenlijk uitdagingen aan te gaan, leren teamleden beter samen te werken en hun communicatieve vaardigheden te verbeteren.

4. Motivatie en betrokkenheid: Games zijn leuk en motiverend. De speelse aanpak kan de betrokkenheid en motivatie van medewerkers verhogen, waardoor ze meer openstaan voor het leren en toepassen van Lean-principes.

5. Visuele en praktische feedback: De directe feedback in een spelsituatie maakt het mogelijk om snel te zien welke acties leiden tot verbeteringen en welke niet. Dit visuele en praktische aspect helpt deelnemers om beter te begrijpen hoe Lean-principes werken in de praktijk.

6. Versterking van continu verbeteringscultuur: Door regelmatig Lean Games te spelen, kunnen organisaties een cultuur van continu verbeteren bevorderen. Medewerkers raken gewend aan het constant zoeken naar manieren om processen te verbeteren en verspillingen te elimineren.

Het inzetten van de Lean Game kan dus voor elk team een effectieve manier zijn om de Lean-principes op een interactieve, motiverende, leuke en praktische manier te leren en toe te passen binnen de eigen processen. Hoe leuk en gaaf is het om met Lego te spelen op het werk en de 5 basis principes van Lean volledig te ervaren. Hoe luidt het spreekwoord ook alweer? Het spelen van een game zegt veel meer dan een paar duizend woorden! Nu weet ik dat ik met het gezegde aan de haal ga maar niets echter minder waar!

Geïnteresseerd in de Lean Game of een goed gesprek over wat de Lean Game voor jouw team kan betekenen?, stuur een berichtje naar markvdeng@uconsultants.nl of bel met 06-10038616.

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.