TRIODIN

Klantcase
28 april 2023 - geschreven door Rob Teunissen
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Klantcase

5S Werkplekoptimalisatie met échte impact

KOMA, Roermond

Vanuit KOMA in Roermond, specialist in koeltechnische systemen voor bakkerijen, kwam begin 2022 de vraag om bij een specifieke afdeling in de fabriek aan de slag te gaan met 5S werkplekoptimalisatie. De medewerkers hadden zelfstandig al een aantal initiatieven ondernomen om gereedschappen beter te organiseren, maar hadden moeite de stap te maken naar verbetering met échte impact. Klik hieronder meer over het traject, de klinkende resultaten én blije medewerkers door een betere samenwerking.

Samen met de afdeling zijn we het 5S traject van start gegaan met onze inspirerende High Five Lean Experience in Best om de basis principes van Lean en continu verbeteren te leren ervaren. Dit heeft geresulteerd in een leerzame dag met een Yellow Belt certificaat van het Lean Certification Platform (LCP) tot gevolg. Belangrijk aspect bij de H5LE is het inzicht creëren in de 8 belangrijkste verspillingen en sámen verbeteren. Deze kick-off was ‘slechts’ het eerste stapje van de goede ontwikkeling die de afdeling heeft gemaakt in de maanden daaropvolgend.

5S Werkplekoptimalisatie met échte impact 5S Werkplekoptimalisatie met échte impact

Door wekelijks samen tijd en prioriteit te geven aan het continu verbeteren hebben we klinkende resultaten gehaald met het 5S traject. De resultaten vatten zich het beste samen door een quote van één van de medewerkers zelf: “We hebben, ondanks dat we een dagdeel per week tijd inplannen voor 5S, meer geproduceerd, met minder voorraad, hogere flexibiliteit en een korte doorlooptijd. En dat met meer werkplezier”.

Het 5S traject heeft duurzame focus opgeleverd in het wegnemen van de 8 verspillingen. De ‘harde’ resultaten in productiviteit, voorraadverlaging en doorlooptijd verkorting zijn door het gehele team zelf succesvol aan het MT gepresenteerd.

Zeer inspirerend te zien dat de afdeling nu zelfstandig aan de slag is met de 5S methodiek om de afdeling te blijven verbeteren. Belangrijker is het toegenomen werkplezier bij de medewerkers en het gevoel dat er nu écht een team samenwerkt aan de gemeenschappelijke doelen van de afdeling!

5S Werkplekoptimalisatie met échte impact

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.