Onprove B.V.

Artikel
12 mei 2021 - geschreven door Bas Van 't Slot
 • Specialismes
 • Sectoren
 • Tags
Artikel

Papier in productie elimineren

Duurzaam ontwikkelen én besparen

Papier in productie elimineren

In een wereld waar bijna alle informatie digitaal beschikbaar is, is het haast niet voor te stellen dat productieregistratie nog in een stapel mappen terecht komt. Papier in productie komt nog bij meer foodbedrijven voor dan je zou denken en beperkt zich niet alleen tot de uitgeprinte productieplanning of personeelsplanning of instructieboeken aan de lijn. Denk ook aan de stapel mappen waarin Track & Trace en verbruiksregistratie, kwaliteitscontroles, procesmetingen en OEE kruisjeslijsten worden bewaard.

Papier in productie elimineren

Afscheid nemen van papier in productie levert geld op

Door de papierstroom in productie ontstaat ruimte voor interpretatie, onnauwkeurigheid van registratie en vergroot de kans op fouten. Registraties die kwijt raken of vergeten worden, overtypen van registraties en formulieren in Excel of ERP komen dan ook regelmatig voor. Door papier in productie zijn er niet alleen uitdagingen om kwaliteit en foodsafety te borgen maar kost het ook nog eens erg veel tijd om dit achteraf te archiveren/digitaliseren en weer terug te vinden voor analyse of bijvoorbeeld een audit. Papieren registratie aan de lijn betekent dat uw operators minder aandacht kunnen hebben voor het productieproces op dat moment en kan resulteren in fouten of meer/langere stilstanden.

Stel je eens voor dat alle papieren registratie in productie gedigitaliseerd zou worden. Hoeveel tijd, fouten, waste en klantklachten zou dat schelen? In dit artikel schetsen we wat er mogelijk is met DPS, hét Personeels- en Productiesysteem voor de food.

Digitaliseren van goederenontvangst en kwaliteitschecks

De medewerkers van de goederenontvangst scannen inkomende goederen die automatische worden gekoppeld aan de inkooporders uit ERP. Eventueel gekoppeld aan een weegschaal kunnen controles op bijvoorbeeld gewicht, temperatuur of algehele staat (denk aan beschadigingen) gelijk digitaal worden geregistreerd en gekoppeld worden aan de handeling. Vervolgens worden de goederen als ontvangen naar ERP gesynchroniseerd waarna er een interne Track & Trace code wordt uitgeprint en opgeplakt en de goederen intern opgeslagen worden.

Papier in productie elimineren

Efficiënt aan de lijn werken zonder papier in productie

Als een productieorder (vanuit ERP of planningspakket) digitaal naar de lijn wordt gestuurd, krijgt de medewerker alle informatie die hij of zij nodig heeft om een productie-order te starten. Denk hierbij aan werkinstructies, productieorderdetails, of specifieke instructies. Hiervan kan zelfs worden bepaald dat de medewerker deze voor gelezen moet registreren alvorens de volgende stap gemaakt kan worden. Voordat de lijn kan worden gestart moeten vaak 1 of meerdere CCP-Checks worden uitgevoerd. Ook deze registratie wordt volledig digitaal gedaan en het is zelfs mogelijk om door de metaaldetector te ontsluiten en zo te registreren dat een controle daadwerkelijk is uitgevoerd. Na het uitvoeren van de controle wordt de medewerker geïnstrueerd om de juiste grond- en hulpstoffen in te scannen. Op basis van de bill of material kan er gecheckt worden of de juiste grondstoffen en aantallen worden verbruikt en zelfs of deze FiFo verbruikt worden.

Nadat alle handelingen zijn uitgevoerd voordat de productieorder kan worden gestart wordt de lijn aangezet en registreert DPS gelijk dat de lijn is begonnen met produceren. Tijdens het proces wordt automatisch gemeten wat de snelheid is, hoeveel eenheden de lijn in gaan en hoeveel er netto geproduceerd worden. Hierdoor krijgt u uw kwaliteitsverlies en Pareto aan stilstanden inzichtelijk. Tijdens het produceren is het ook mogelijk om checkwegers of andere parameters uit te lezen en automatisch tussentijdse controles op te laten komen en te registreren.

Papier in productie elimineren

Zonder papier in productie juiste Halffabricaten administratie

De meeste Productieprocessen in de food bestaan uit meerdere processtappen. Na het afronden van de eerste productiestap wordt door de medewerker aan de lijn de netto output geboekt en door de printerkoppeling een label geprint die op de normbak of normwagen geplakt kan worden of indien deze zelf al voorzien zijn van barcodes, kunnen deze gekoppeld worden. Het halffabricaat is klaar voor de volgende processtap.

Re-work voorkomen door digitaliseren

De volgende processtap in productie kan op dezelfde manier worden geregistreerd. Echter worden hier de halffabricaten als ingrediënt gescand in combinatie met eventuele verbruiksmaterialen of hulpstoffen waarna aan het eind van het proces de producten worden verpakt. Verpakkingen worden tegenwoordig vaak bedrukt door THT printers. Helaas komt het nog wel eens voor dat de verkeerde datum (bijvoorbeeld 31 november) op de verpakking wordt geprint wat vaak resulteert in een grote afvalstroom of re-work. Op basis van de productieordergegevens uit ERP of het planpakket kunnen zelfs printers in de lijn op de juiste manier ingesteld worden zodat de juiste bedrukking op de verpakking wordt geprint.

Na de outputboeking en uitprinten van bijvoorbeeld een SSCC label kan er een melding aan het ERP worden gegeven dat de order gereed is en verstuurd kan worden naar de klant.

Betere trendanalyses door digitaliseren papierstroom in productie

Op het moment dat u gaat digitaliseren in productie om de papier in productie te elimineren, zult u moeten investeren in hardware. Hiervoor zijn Terminals en scanners op de productievloer nodig. Doordat DPS gemaakt is om productielijnen te ontsluiten, is de stap om om Realtime OEE inzichtelijk te gaan maken relatief snel gezet. Door inzichtelijk te krijgen waar uw grootste verliezen zitten, kunt u actief aan de slag om die te elimineren en dus de netto productietijd verhogen. Tegelijkertijd wordt het ook mogelijk om onder andere te analyseren op Beschikbaarheid, prestatie, waste, kwaliteit en alle andere digitale datasets. Denk hierbij aan Track & Trace en verbruiksregistratie, kwaliteitschecks, controlelijsten, gas controles, temperatuur controles, seal controles, barcode controles en Cyclustijden. DPS maakt deze data inzichtelijk door de verschillende dashboards, rapportages en analyses op o.a. lijn- afdeling- ploeg- productieorder- en artikelniveau.

Papier in productie elimineren

Resultaat van papier in productie elimineren

Door inzet van DPS als productieregistratiesysteem, kunnen we er voor zorgen dat er geen papier meer in productie is. De Business case hierin verschilt natuurlijk per bedrijf maar gemiddeld genomen zien we een combinatie van onderstaande resultaten.
Zonder papier in productie:

 • Worden klantklachten voorkomen
 • Reduceert de administratieve rompslomp
 • Behoort overtypen tot de verleden tijd
 • Wordt kostbare tijd aan de lijn bespaard
 • Is een trace een kwestie van minuten in plaats van uren
 • Wordt een sluitende massabalans mogelijk
 • Behoren printfouten tot het verleden
 • Worden de juiste grondstoffen gebruikt
 • Wordt Food Safety geborgd
 • Is het mogelijk om real time lijnen te ontsluiten
 • Worden Audits een stuk gemakkelijker
 • Kunt u data analyseren en combineren
 • Kunt u trends analyseren en benchmarken
Papier in productie elimineren

Benieuwd wat de business case van papierloze productie voor uw bedrijf zal zijn?
Neem contact op met Bas van ’t Slot om hier eens vrijblijvend over te sparren.

Bas van ’t Slot
Unit Manager Commercie
B.vantslot@onprove.nl
Tel: 06 1129 1174

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.