Onprove B.V.

Blog
28 april 2023 - geschreven door Onprove B.V.
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Blog

Kosten besparen door lean werken

Een doelstellingen voor veel voedselproductiebedrijven is het verlagen van de kosten. Dit kan gerealiseerd worden door het productieproces continu te optimaliseren met behulp van de lean methodieken. Hierdoor worden verspillingen en inefficiënties geminimaliseerd en gaat de productkwaliteit omhoog.

 

Breng de waardestroom in kaart

Een belangrijke stap in de toepassing van lean methodiek is het in kaart brengen van de gehele waardestroom, van grondstoffen tot eindproduct. Door de waardestroom te visualiseren kunnen knelpunten en verspillingen worden geïdentificeerd en aangepakt.

 

Just-in-time management

Een ander aspect van lean methodiek is het implementeren van just-in-time (JIT) productie, waarbij materialen en grondstoffen pas worden ingekocht wanneer ze nodig zijn en in de juiste hoeveelheden. Dit vermindert voorraden en verlaagt de kans op bederf.

Het toepassen van lean methodiek kan ook leiden tot verbeteringen in de kwaliteit van het eindproduct. Door het optimaliseren van het productieproces worden fouten en afwijkingen sneller opgemerkt en aangepakt.

 

Blijf medewerkers ontwikkelen

Uit de resultaten blijkt dat de medewerkers het verschil maken om verbeteringen te laten slagen. Daarom is de juiste medewerker training, -opleiding en -ontwikkelingstraject cruciaal. Meer leren over het ontwikkelen van food-productie medewerkers? Kijk dan hier

Al met al kan het toepassen van lean methodiek in de voedselproductie leiden tot flinke kostenbesparingen en verbetering van de productkwaliteit. Het is belangrijk om hierbij wel de voedselveiligheid in acht te nemen en de methodiek op een verantwoorde manier te implementeren.

 

Wilt u betere resultaten behalen? In een vrijblijvend gesprek vertellen we u praktische lean methodes kan implementeren!

Hier kunt u contact met ons opnemen.

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.