Onprove B.V.

Blog
22 februari 2023 - geschreven door Onprove B.V.
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Blog

Innovatie is broodnodig, om te overleven

Hoe pak je dat aan?

Het hoofd boven water houden in de levensmiddelenindustrie is tegenwoordig een behoorlijke uitdaging. Voor verbetering van de toekomstbestendigheid is technische innovatie een voor de hand liggende actie. Maar als de medewerkers de verandering niet omarmen is het onbegonnen werk. Dat medewerkers worden meegenomen in de verandering is dus superbelangrijk, maar hoe houd je ze aangesloten bij innovatie?

In ieder veranderproces is effectieve communicatie de basis. Technische veranderingen hebben een grote impact op het proces én de medewerkers waardoor vaak de volgende vragen ontstaan:

·       Wordt wat ik doe vervangen door een machine?

·       Hoe gaat mijn werk er straks uitzien?

·       Moet ik mij laten omscholen of bijscholen?

 
Door de vragen goed te beantwoorden, en zo mogelijk zelfs voor te zijn, kan onrust, onbegrip en weerstand geminimaliseerd worden. Maar naast de acceptatie van de verandering wil je ook dat de nieuwe verbetercultuur door de mensen in de organisatie wordt gedragen. Daarvoor is een structuur én cultuur nodig waarin:

·       Verschillende bedrijfsonderdelen dezelfde doelen nastreven.

·       De bedrijfsleiding de innovatie blijft stimuleren.

·       De mensen op de werkvloer pro-actief meewerken aan slimmere én efficiëntere processen.

·       Er meer onderlinge samenwerking ontstaat.


Hoe kan deze structuur en cultuur ontwikkeld worden?

 

Mens & Techniek 4.0 is als onderdeel van FIT2030 hét programma om dit te bereiken. Met Mens & Techniek 4.0 wordt verbinding gemaakt tussen de doelstellingen, cultuur en structuur in een bedrijf, om een blijvend resultaat te realiseren binnen alle lagen van de organisatie.

Mens & Techniek 4.0, wat houdt het in?

Het begint met het samen vaststellen van de best-practices en deze te standaardiseren voor een heldere werkmethode. Medewerkers worden daartoe opgeleid en betrokken bij zowel de organisatiedoelstellingen als die van henzelf. Hiervoor is niet alleen een methode nodig om medewerkers vlot in te werken, betrekken en te stimuleren. Maar het is ook noodzakelijk om de managementlaag te betrekken en te begeleiden.

Dankzij deze aanpak kijken medewerkers op een andere manier naar hun rol en hun verantwoordelijkheden binnen het productieproces. Ze gaan meer actiegericht denken, en hun motivatie wordt geactiveerd zodat ze als team een optimale prestatie neerzetten. Zo gaan ‘samenwerken’ en ‘samen leren’ hand in hand.

Bent u bezig met het toekomstbestendig maken van uw organisatie? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek of neem direct een kijkje bij FIT2030 of Mens & Techniek 4.0!

+31 85 06 537 57

info@onprove.nl

www.onprove.nl


 

 

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.