Onprove B.V.

Blog
27 maart 2023 - geschreven door Onprove B.V.
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Blog

Het belang van OEE

Overall Equipment Effectiveness

In de food industrie is het cruciaal om efficiënt en effectief te werken om kosten te verlagen en de productkwaliteit te behouden. Een veelgebruikte maatstaf voor dit doel is OEE, ofwel Overall Equipment Effectiveness.

OEE is een methode om de productiviteit van een productieproces te meten door rekening te houden met drie factoren: beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit. Beschikbaarheid verwijst naar de hoeveelheid tijd dat een machine beschikbaar is voor productie, prestatie verwijst naar de snelheid waarmee deze werkt en kwaliteit verwijst naar het aantal producten dat aan de vereiste normen voldoet. Meer lezen over Real-time OEE meten? Klik dan hier

Door OEE te gebruiken, kunnen voedselproductiebedrijven verbeterpunten in hun productieprocessen identificeren. Als een machine bijvoorbeeld een lage OEE heeft als gevolg van frequente storingen, kan het bedrijf de oorzaak van het probleem onderzoeken en oplossen, wat leidt tot minder downtime en een efficiëntere productie.

Bovendien kan OEE worden gebruikt om productiedoelen vast te stellen en de voortgang naar die doelen bij te houden. Door specifieke OEE-doelen te stellen, kunnen bedrijven hun werknemers motiveren om naar een gemeenschappelijk doel toe te werken, wat leidt tot hogere productiviteit en winstgevendheid. Meer lezen over de juiste doelen stellen? Klik dan hier

Kortom, OEE is een waardevol hulpmiddel voor voedselproductiebedrijven die hun productieprocessen willen verbeteren. Door OEE te meten en te analyseren, kunnen bedrijven verbeterpunten identificeren, productiedoelen stellen en de productiviteit verhogen, wat uiteindelijk leidt tot meer winstgevendheid en klanttevredenheid. 

Hulp nodig bij het meten, analyseren of formuleren van de juiste verbeter-doelstellingen? Wij adviseren u graag! 

Het belang van OEE

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.