Obeya Coaching & Training

Artikel
6 september 2023 - geschreven door Obeya Coaching & Training
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Artikel

Wat is Obeya?

Obeya is een visueel management instrument

Obeya betekent letterlijk ‘grote kamer’ in het Japans. Het Japanse Toyota was de eerste organisatie die gebruikmaakte van een grote kamer en daarmee het concept van Obeya introduceerde en direct in de praktijk bracht. Met inzet van Obeya ontwikkelde Toyota in de jaren 90 de eerste en meest succesvolle hybride auto ooit, de Prius. Het bedrijf bracht de auto in ongeveer de helft van de tijd op de markt in vergelijking tot veel van de concurrentie.

Alle betrokkenen – van management tot werkvloer – werkten in een ruimte samen en visualiseerden het product en organisatiesysteem. Hiermee creëerde Toyota één gedeelde visie, één versie van de waarheid. Door alle informatie rondom de bouw van de auto op een plek samen te brengen, kon het team de focus leggen op de waarde voor de klant.

Hoe Obeya werkt

Een Obeya is een ruimte waarin visueel de link wordt gelegd tussen strategie en operatie. Werken met Obeya leidt tot overzicht en een effectieve manier van samenwerken. Dit komt door de inzet van visualisatie en het gebruik van effectieve vergadermethoden.

Door het visualiseren van alle relevante informatie creëer je inzicht en overzicht. In de kamer wordt duidelijk wat de doelen zijn, welk werk er ligt en wie waarvoor verantwoordelijk is. Daarnaast is de voortgang van projecten goed zichtbaar en worden prestaties continu verbeterd. Het team wordt geholpen om prioriteiten te stellen en gefundeerde keuzes te maken. Vergaderingen in een Obeya zijn kort en resultaatgericht.

Een toelichting op Obeya in beeld

Waarom

Obeya als krachtig leiderschapsinstrument

Hoe kun je teams op managementniveau effectiever laten werken en helpen omgaan met complexiteit? Door Obeya als leiderschapsinstrument in te zetten, benut je het menselijk leiderschapspotentieel optimaal. Strategieën worden beter op elkaar afgestemd, er is meer focus, prestaties zijn zichtbaarder en teams boeken daadwerkelijke vooruitgang.

Met de Leading with Obeya methode zet je het team centraal. Door gezamenlijk andere gewoontes aan te leren, waarbij samen zien, leren en acteren centraal staat, doorbreek je oude patronen en komt echte verandering tot stand. 

​Ontdek wat Obeya voor jou in je werk als leidinggevende of coach kan betekenen! Onze trainingen zijn beschikbaar voor individuele deelnemers óf als in-house training.

Teams duurzaam verbeteren

Een team gaat niet efficiënter werken door alleen over plannen te praten. Leading with Obeya betekent direct aan de slag gaan. Centraal staat het continu verbeteren van de werkwijze, de manier waarop je je doelen behaalt. Het belangrijkste hierbij is het aanleren en direct toepassen van nieuwe gewoontes die passen bij het werken met Obeya.

Speciaal voor teams die willen beginnen met Obeya maar nog niet genoeg kennis, ervaring of capaciteit in huis hebben om dit voor elkaar te krijgen, hebben we de Obeya Team Kickstart. Dit is een training, workshop en strategiesessie in één.

In drie dagen tijd zorgen we voor een vliegende start met jouw team. Na afloop heb je een voor jullie team ingerichte Obeya die klaar is voor gebruik.

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.