LeanForms

Blog
1 mei 2022 - geschreven door LeanForms
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Blog

Business Continuity Management

.

Business Continuity Management wordt steeds belangrijker voor ondernemingen. Productiebedrijven kunnen bijvoorbeeld niet zonder utilities zoals elektriciteit of water. Maar met de geavanceerde internet technologie worden IT-diensten van organisaties tegenwoordig ook gegijzeld. De bedrijfsvoering komt dan geheel stil te liggen. Met Business Continuity Management kijk je op voorhand al naar mogelijke risico’s en identificeer je ook maatregelen om te voorkomen dat je onderneming stilvalt.

Business Continuity Management

Wat is Business Continuity Management?

Business Continuity Management is een managementsysteem met als doel de workflow van bedrijfsactiviteiten ten alle tijden te garanderen. De aanpak is gebaseerd op de bekende PDCA continu verbeter cirkel. Het startpunt hierbij is een uitgebreide risicoanalyse op de bedrijfsprocessen. Op basis van geïdentificeerde risico’s worden dan maatregelen gedefinieerd om het restrisico tot een acceptabel niveau te reduceren. Door middel van audits en steekproeven wordt het managementsysteem periodiek gecontroleerd en zonodig bijgesteld.

Wat levert het op?

Het doel van Business Continuity Management is het voorkomen van grootschalige incidenten die de bedrijfsvoering ernstig verstoren of stilleggen. Naast enorme interne kosten voor eventueel herstel, worden dus ook de inkomsten van een organisatie geraakt. Naast de financiële invloed kan dit ook leiden tot aanzienlijke reputatieschade. De winst zit dus vooral in het afdekken van het financiële risico en reputatierisico.

Voor wie is Business Continuity Management van belang?

Natuurlijk is Business Continuity Management niet voor iedere organisatie noodzakelijk. Het wordt echter wel belangrijk als jouw klanten sterk afhankelijk zijn van jouw diensten. De leveringsbetrouwbaarheid moet dan top zijn. Typische ondernemingen zijn energieleveranciers, clouddiensten of grote productiebedrijven met sterke integratie in de sector zoals de automotive industrie. Andere belangrijke belanghebbenden zijn de financiële investeerders van de bedrijven. Zij willen natuurlijk ook een zo’n hoog mogelijke garantie op prestatie.

Hoe ga je ermee aan de slag?

Het opzetten van een een Business Continuity Management Systeem is vergelijkbaar met de methodiek van een kwaliteitsmanagementsysteem. Natuurlijk liggen de accenten net ergens anders, maar het gaat wel over dezelfde bedrijfsprocessen. Het is daarom ook heel goed mogelijk om deze managementsystemen met elkaar te integreren. Op deze wijze krijg je ook inzicht in hoe je de bedrijfsprocessen vanuit verschillende invalshoeken kunt optimaliseren.

Jouw bedrijfsprocessen optimaliseren

Binnen LeanForms hebben we uitgebreide ervaring met het in kaart brengen van bedrijfsprocessen en de onderlinge samenhang. Dit is namelijk de basis als je bedrijfsprocessen wilt ondersteunen met slimme digitale formulieren met workflow. Met onze complete suite LeanBMS heb je een no-code applicatie in de hand voor het bouwen van een volledig geïntegreerd digitaal en levend managementsysteem. Compliance is vanuit elke invalshoek gegarandeerd.

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.