Flow in Motion BV

Artikel
20 mei 2022 - geschreven door Flow in Motion BV
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Artikel

Hoe leg ik mijn processen vast op de werkvloer?

En wat levert het me op?

Je loopt over je werkvloer, dan wil je overzicht. Zijn de orders de deur uit, zijn er voldoende grondstoffen bij de machines, is er veel afval en afkeur, wordt er gewacht? Of te wel lopen mijn processen en dat geeft rust. Dit inzicht is nodig om rust te hebben voor je medewerkers en jezelf. Daarnaast is het de basis om morgen te verbeteren.

Hoe dat er uit ziet?

Daar kunnen we kort over zijn, markeer elke plek waar informatie of materialen worden neergezet middels vakken, waarbij kleurcodering en de omvang afgestemd zijn op je processen.

 

Hoe leg ik mijn processen vast op de werkvloer? Hoe leg ik mijn processen vast op de werkvloer?

Wat doet het dan voor me? Een praktisch voorbeeld

Door dit te doen, hoef je alleen naar de vakken te kijken of er problemen zijn. Laten we eenvoudig beginnen. Op onderstaande foto zie je een in- en een uitvak. In deze werkplaats van Bakker Repair worden elektro motoren gereviseerd. En geen kleintjes, nee grote motoren van grote schepen.

Als deze motoren binnen komen moeten ze doorgemeten worden en na revisie gestest worden en dat allemaal op dezelfde test bank. In plaats van te plannen is er een in- en uitvak gecreëerd voor de testbank. Als een motor naar de testbank moet wordt hij neergezet in het invak. Als de testbank afdeling klaar is, wordt hij in het uitvak neergezet inclusief eventuele documenten. De afdeling die de verantwoordelijk is voor de volgende stappen kan nu direct zien of de motor klaar is en haar werkzaamheden oppakken.

Meer weten lees al onze artikelen op https://www.flowinmotion.com

Wil je aan de slag, koop hier je vloertape https://www.flowinmotion.com/categorie/vloertape/markeringstape/

De vakken werken voor iedereen. De testbank afdeling kan zien hoe druk het is. De andere afdelingen kunnen zien, wat de status is van hun motor. Er hoeft niet meer gezocht te worden. Er is altijd ruimte voor de motoren. Geen moeilijk gedoe met planning die niet gehaald worden, omdat testen een grote variatie in tijd kunnen hebben. En nog veel belangrijker. Het invak is op een dergelijke grote gemaakt, dat als deze vol is. De testbank afdeling en eventuele leiding weet dat er een capaciteitsprobleem is en dat er maatregelen genomen moeten worden, door bv overwerk, andere prioriteiten. Jullie weten het zelf wel. En dat allemaal met wel geteld 20 meter vloertape.

Ja dat is leuk, maar ik heb geen werkplaats maar een fabriek!

Nou dat is helemaal top. Want dan werkt het nog veel beter en op precies dezelfde manier. De basis is eenvoudig. Voor elke proces heb je een grondstoffen of materialen nodig. Elk proces levert halffabrikaten of producten op. Als je processen goed verlopen consumeren ze en leveren ze stabiel op. Daarnaast ben je als productieleider of manager de hele dag bezig om al je verschillende processen op elkaar af te stemmen. Of dit juist is kan je zien aan de hoeveelheid voorraad of tussen voorraad. Immers als een voorgaand proces sneller loopt dan het opvolgende proces, dan hopen voorraden zich op. Als een opvolgende proces sneller loopt dan het voorgaande, dan zullen de voorraden snel verdwijnen. En deze balans en stabiele processen die zoek je, voor een geweldige efficiency en effectiviteit.

Enkele eenvoudige voorbeelden:

  • Als een grondstoffen of halffabrikaten vak voor een machine leeg is, weten je medewerkers en jij dat de machine snel stil zal komen te staan.
  • Als er een pallet naast het grondstoffen vak wordt neergezet, weet je dat er problemen zijn; of het proces ervoor is te snel of de verwerkende machine heeft te langzaam geproduceerd.
  • Als het afkeur volstaat met allemaal hetzelfde halffabrikaat of product, weet je dat er ergens in productie iets mis is gegaan.
  •  Als de orderbak nog vol ligt aan het einde van de dag, dan …

Het is een real time meetsysteem van jou productieproces en dat met wat vloertape. Probeer het en verbaas jezelf.

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.