EZ Factory

Nieuws
1 februari 2021 - geschreven door EZ Factory
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Nieuws

AD.nl - EZ Factory, de standaard voor fabriekswerk

EZ Factory in Eindhoven wil de standaard voor fabriekswerk worden

EINDHOVEN - Geen nodeloos papierwerk meer, het Eindhovense EZ Factory wil met de app EZ-GO het werk van mensen op de werkvloer makkelijker maken.

Zo'n 1400 koffiepads per minuut of 70.000 bierflesjes per uur gaan er over een productielijn in een fabriek. Operators, dat zijn medewerkers die de machines bedienen, hebben vaak honderden verschillende taken en taakjes die ze moeten verrichten om de machines draaiende te houden. ,,Ze moeten bijvoorbeeld de lijn opstarten, dat gaat stapsgewijs zodat er geen storingen ontstaan", zegt Randy Appiah, oprichter van het Eindhovense technologiebedrijf EZ Factory. ,,Verder moeten ze een inspectierondje maken of de vloer schoon is, controleren of spullen op de juiste plek staan, de veiligheidsmaatregelen in acht zijn genomen en of de transportband geen beschadigingen heeft. Sommige taken moeten een paar keer per dag worden uitgevoerd, andere eens in de paar weken."

Wat ze moeten doen zit in hun hoofd, staat op whiteboards, zit in ordners of staat op een A4'tje. Bij problemen moeten de juiste papieren worden gezocht om het te verhelpen. Appiah en Robert Bouwman dachten dat het anders kon en wilden het werk voor de operators makkelijker maken. Daarom begonnen ze in 2017 met EZ Factory en ze ontwikkelden de app EZ-GO die operators op de werkvloer kunnen gebruiken. ,,We willen de mensen in de fabriek helpen om hun werkzaamheden makkelijker, leuker en efficiënter te maken", legt Bouwman uit. ,,Er wordt veel met papier gewerkt, maar dat kan anders", vult Appiah aan. ,,Daarom zijn we met operators gaan praten over hoe de app eruit moest komen te zien. Nu hebben ze alles bij elkaar. Ze zien op de app: wat ze moeten doen op die dag, hoe ze dat moeten doen en wanneer ze dat moeten doen."

Foto's en filmpjes
Als operators de fabriek binnenkomen dan kunnen ze op hun tablet aangeven aan welke lijn ze staan. ,,Daarna krijgen ze te zien wat ze die dag moeten doen", vertelt Bouwman. De app werkt veel met foto's en filmpjes. ,,Er is weinig tekst", zegt Appiah. ,,Werknemers gaan niet drie pagina's lezen, maar kijken wel naar een foto of een filmpje van twintig seconden hoe je de luchtkraan moet afsluiten. De app is zo ingericht dat met de hulp daarvan iedereen de werkzaamheden kan uitvoeren. Wij bieden de structuur en de mensen op de werkvloer vullen het in. Ze kunnen foto's toevoegen en de werkzaamheden stap voor stap uitleggen. Zij weten het beste hoe het werk gedaan moet worden."

Waarom is de app nodig? ,,De productiviteit wordt groter, omdat medewerkers geen tijd verspelen met het zoeken naar formulieren en er zijn minder storingen", antwoordt Appiah. ,,Taken worden niet vergeten, dat maakt de kans op storingen kleiner. Verder kan iedereen de werkzaamheden verrichten, dus ook als je een keer aan een andere lijn staat weet je wat je moet doen."

EZ Factory richt zich op productiebedrijven in Nederland en België met vestigingen in het buitenland. Hun app wordt door verschillende partijen in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt, zoals FrieslandCampina, Douwe Egberts en Heineken. ,,Maar we zitten ook in andere sectoren", laat Bouwman weten.

De start-up won al een Gerard en Anton Award, een prijs voor veelbelovende startende bedrijven in de Brainportregio, en haalde in mei ruim zeven ton aan investeringen binnen. Met dat geld wil het Eindhovense bedrijf, waar negen mensen werken, de app verder ontwikkelen. ,,Uiteindelijk moeten we de standaard worden voor iedereen die in een fabriek werkt", is Appiah ambitieus.

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.