Decide4Action

Klantcase
8 april 2022 - geschreven door Max Marinissen
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Klantcase

Motip Dupli verbetert capaciteit met OEE Toolkit

Spuitbussenproducent Motip Dupli werkt sinds 2011 met OEE Toolkit van FullFact

Spuitbussenproducent Motip Dupli werkt sinds 2011 met OEE Toolkit van Decide4Action (voorheen FullFact). Plant Manager in Wolvega Peter Saffrie: ‘We zien nu waar de verliezen zitten en waar verbeteringen mogelijk zijn. Zowel het management als de operators hebben nu inzicht in wat er speelt.

Met de merken MoTip, DUPLI-COLOUR, presto en ColorMatic is de Motip Dupli Group actief in de automotive, de doe-het-zelf- en de industriële markten. Motip Dupli produceert een groot assortiment spuitbussen variërend van hoogwaardige professionele (auto)lakken tot meer technische producten, zoals remreinigers en siliconensprays. De producent bedient klanten door continu te innoveren en te verbeteren.

Motip Dupli verbetert  capaciteit met OEE Toolkit

Productiecapaciteit inzichtelijk met OEE registratie 

Peter Saffrie: ‘Bij Moti Dupli zijn we continu bezig met het verbeteren van onze productieprocessen. Sinds 2011 meten we de OEE van onze productielijnen met OEE Toolkit. Zo brengen we de stilstanden van onze productielijnen in kaart. En stilstand betekent het verlies van kostbare tijd, waarin we goede producten hadden willen produceren. Kort gezegd geven de OEE-resultaten ons inzicht in waar we productiecapaciteit laten liggen en wat we moeten doen om de productiviteit te verbeteren’ aldus Peter Saffrie.

Productie-eenheden zijn enorm gestegen: van 46 miljoen naar 76 miljoen eenheden

 ‘2011 was het eerste volledige jaar dat wij de OEE gemeten hebben, de gemiddelde OEE van onze productielijnen was toen 28%. Inmiddels is onze OEE gegroeid naar 35,8%. Het vergelijken van een gemiddelde OEE zeg natuurlijk nog niet veel over onze productiviteit. Sprekender zijn de werkelijke productiecijfers. Zo produceerden wij in 2011 46 miljoen eenheden, in 2018 zijn dat er 76 miljoen. Dit bij een gelijkblijvende productietijd’.

Verbeteren door inzicht 

Peter vervolgt: ‘Met behulp van OEE Toolkit kunnen we inzoomen op de redenen van stilstanden. We zien nu waar de verliezen zitten en waar verbeteringen mogelijk zijn. Zowel het management als de operators hebben nu inzicht in wat er speelt. Daardoor hebben we meerdere verbeteractiviteiten kunnen uitvoeren. Zo hebben we machines vervangen die extreem veel verstoringen veroorzaakten. De keuze tussen het modificeren van een bestaande machine en het vervangen van een machine was dankzij de OEE-inzichten gemakkelijk te onderbouwen. Daarnaast kwamen we tot het inzicht dat het verhelpen van verstoringen door operators en het verhelpen van technische verstoringen door technisch personeel aanzienlijk verbeterd kon worden. Zo zijn we begonnen met het inzetten van technische operators, waardoor technische storingen direct aan de lijn opgelost kunnen worden. Dit geeft minder verlies door wachten op een monteur en vergroot de betrokkenheid. Ook wordt er direct een analyse gedaan naar de oorzaak van de storing, zodat oplossingen bedacht worden die ervoor zorgen dat de betreffende storing minder of helemaal niet meer terugkeert. Ook hebben we gekeken naar de effectieve inzet van onze medewerkers aan de productielijnen. Door de bezetting te verhogen nam de flexibiliteit toe, waardoor omsteltijden aanzienlijk werden gereduceerd.’

Motip Dupli verbetert  capaciteit met OEE Toolkit

Blijvend continue verbeteren van productieprocessen 

‘Momenteel heeft Motip Dupli 8 productielijnen en ondanks dat wij de productiviteit van deze lijnen aanzienlijk hebben kunnen verbeteren voorzien wij, dat door de toenemende vraag naar onze producten, uitbreiding in de nabije toekomst noodzakelijk is’

 
Video
 
Downloads

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.