Decide4Action

Blog
4 juni 2021 - geschreven door Max Marinissen
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Blog

BLOG - OEE Toolkit en de ochtend kick-off

De ‘ochtend kick-off’ is het belangrijkste moment van de dag.

OEE Toolkit zet onderbuikgevoel om in procesdenken: “Door OEE Toolkit te gebruiken, werd het eenvoudiger om te detecteren waar de mogelijkheden voor productiviteitsverbetering zaten”, zegt Han van Aanholt, Plant Manager, en Ruud van Tour, Technisch Manager, beiden werkzaam bij Wienerberger. Wienerberger is marktleider op het gebied van keramische bouw- en bestratingsmaterialen. Zij produceren o.a. dakpannen en zijn wereldwijd actief. Het productieproces is volledig geautomatiseerd. Sinds 2003 werken zij met de Overall Equipment Effectiveness (OEE) software van Decide4Action (voorheen FullFact Solutions).

Waarom OEE?

De productiefaciliteit werd in 2000 gebouwd en in 2001 kwam de eerste tegel uit de oven. Veranderingen waren nodig: er was behoefte aan procesoperators. De uitdaging was om ervoor te zorgen dat werknemers eigenaar werden van hun werkzaamheden.

De OEE Toolkit maakte het mogelijk om resultaten en effectiviteit te meten en zorgt voor betrokkenheid van de medewerkers. Sinds 2019 maken alle 17 productiesites in Nederland gebruik van OEE.

Ochtend kick-off

Ruud: “De kick-off ’s ochtends is het belangrijkst. Elke ochtend bespreken we met de ploegendienst, een operator en de manager technische diensten de OEE-scores van de vorige dag. We benoemen dan wat er goed gaat, welke problemen er zijn, wat we kunnen verbeteren en welke machines onderhoud nodig hebben.”

BLOG - OEE Toolkit en de ochtend kick-off

De ‘ochtend kick-off’ is het belangrijkste moment van de dag.

Mensen & OEE

Je kunt OEE niet van de ene dag op de andere implementeren. Ruud: “Het is noodzakelijk om werknemers goed te begeleiden.” Han: “Soms maken productieteams zich van tevoren zorgen. Ze krijgen te maken met een nieuw systeem. Coaching en goede communicatie is dan erg belangrijk.”

Betrouwbaarder dan het menselijk geheugen

Han: “OEE Toolkit is veel betrouwbaarder dan het menselijk geheugen. Mensen kunnen het gevoel hebben dat een bepaalde machine voortdurend problemen veroorzaakt, maar als je naar de gegevens kijkt, blijkt het probleem ergens anders te liggen.”

OEE & het management

“De verandering die het gebruik van OEE Toolkit teweegbrengt, is dat onderbuikgevoel – en ervaring – wordt omgezet in procesdenken. Wij geloven dat het systeem ons helpt om beter en concurrerender te worden.”

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.