Leanmakers

Blog
14 januari 2021 - geschreven door Leanmakers
  • Specialismes
  • Sectoren
  • Tags
Blog

De Leanscan als basis

Op de werkvloer bij Novoferm

Elke ondernemer heeft wel de ambitie om processen structureel te verbeteren of aan de slag te gaan met een continu verbeterprogramma. Daarin blijven ontwikkelen is vaak lastiger dan gedacht. Want, wat is nu een goede volgende stap? Ook dit vroeg men zich af bij het Roermondse bedrijf Novoferm. Samen met Koen Langedijk (hoofd operations) is er een zogeheten ‘leanscan’ uitgevoerd.

Een leanscan is een assessment op de werkvloer wat in korte tijd goed inzicht geeft waar de aandachtsgebieden liggen om de volgende stap te zetten op weg naar een Lean-cultuur. 

Bij Novoferm waren dit ‘Lean teams’ en ‘afdelingsdoelstellingen’. De keuze was gevallen op het invoeren van een dagstartbord met een eerste pilot op de afdeling Assemblage.

De eerste stap is met de juiste mensen om de tafel gaan zitten, ook wel kernteam genoemd. De keuze is gemaakt om alle voormannen binnen de productie er vanaf moment één bij te betrekken.

Na een onderlinge kennismaking zijn we van start gegaan. Een brownpaper met wat A4’tjes is in deze fase heel handig om samen, stap-voor-stap, het bord te ontwerpen en de stuurgetallen te bepalen. Zo zagen de productiemedewerkers van Novoferm hun bord tot leven komen

De Leanscan als basis

Werken met stuurgetallen

Hebben we eigenlijk wel een veilige werkomgeving? hoe weten we nu of het ‘goed’ gaat op onze afdeling? hoe weet ik als manager of er problemen zijn? hoe weet ik of deze problemen ook worden opgelost? leveren we wel goede kwaliteit?

Allemaal vragen die gesteld kunnen worden bij iedere afdeling binnen een organisatie, zo ook bij Novoferm. Doormiddel van stuurgetallen kunnen deze vragen op een makkelijke manier beantwoord worden.

In het bedrijfsleven wordt er vaak gesproken over KPI’s, Key Performance Indicators. Als we het hebben over KPI’s kunnen we voor het gemak de afkorting SQEDI gebruiken, dit staat voor Safety (veiligheid), Quality (kwaliteit), Efficiency (efficiëntie), Delivery (leveringsbetrouwbaarheid) en Involvement (medewerkers betrokkenheid). Door het gebruiken van deze categorieën zullen de belangrijkste facetten van de afdeling aan bod komen.

Stuurgetallen zijn een vast onderdeel van het dagstartbord. Op deze manier kunnen we monitoren in welke categorie we knelpunten ervaren op de afdeling. Op het moment dat er afwijkingen in het proces zijn, kunnen we dat doormiddel van het “inkleuren” van een turfstaat gemakkelijk zichtbaar maken. Door direct acties te definiëren met het hele team kan er voorkomen worden dat dezelfde problemen nogmaals voorkomen.

Ook bij Novoferm zijn gepersonaliseerde turfstaten in gebruik genomen.

En nu in de praktijk

Twee weken later, weg van de tekentafel. De juiste tools besteld om het dagstartbord vorm te geven. Goed voorbereid en nogmaals besproken met het kernteam.

Stipt 07:30 uur staat het gehele team van de afdeling assemblage bij het dagstartbord. Met veel enthousiasme worden de topics besproken en de juiste structuur wordt gebruikt om stapsgewijs over de stuurgetallen heen te lopen. Door een van de operatoren wordt zelfs het initiatief genomen een idee uit te werken. De eerste (verbeter) actie is een feit.

De Leanscan als basis

Nu, enkele weken later is er bij aankomst een goed gevuld bord. Er zijn verstoringen geïdentificeerd, productie afwijkingen worden benoemd, afspraken zijn gemaakt en opgeschreven en er is een goed gevulde actiesectie.

Het is duidelijk te zien dat er een actieve dagstart plaatsvindt. Om 07:30 uur starten is een dagelijkse routine geworden.

Medewerkers zijn positief: “nu kan ik eindelijk mijn problemen ergens kwijt, en men kan er niet om heen tot het opgelost is”.

Novoferm heeft besloten om in september de volgende stappen te zetten en het dagstartbord ook in te voeren bij de constructie en expeditie afdeling binnen Novoferm Roermond.

Met veel enthousiasme wil ik een groot compliment geven aan de medewerkers, de voormannen en de manager van Novoferm over het behaalde resultaat. Een volgende stap naar een Leanwerkomgeving is gezet!

Erik Beckers

 
Video

Interessante informatie?

Het netwerk van de Lean Portal.nl is altijd benieuwd hoe we verder kunnen helpen.